Reglement Zwols basisschoolschaakkampioenschap 2005/2006


Het kampioenschap van Zwolle is een plaatselijke voorronde en wordt georganiseerd door de Stichting Bevordering Schaaksport Zwolle (SBSZ). De winnaar plaatst zich voor de regionale kampioenschappen, georganiseerd door de OSBO (Oostelijke Schaakbond; www.osbo.nl). De winnaar van de OSBO kampioenschappen doet vervolgens mee aan het Nederlands kampioenschap, georganiseerd door de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond; www.schaakbond.nl).

Deelname

1.             Deelname staat open voor alle leerlingen van basisscholen uit Zwolle en omgeving. Een school mag meerdere teams inschrijven, er geldt een maximum van 4 teams per school. Een team bestaat uit 4 spelers. De teams worden begeleid door een docent of door ouders. 2.           Alle informatie van het kampioenschap wordt op internet geplaatst: alle uitslagen, verslagen van de voorrondes en finale en foto’s. Ook de verslagen van leerlingen van deelnemende scholen worden op de website geplaatst.
        
Internetadres: http://www.schakeninzwolle.nl

Data en organisatie

3.           Data:
- voorronde 1; woensdag 1 februari 2006

- voorronde 2; woensdag 8 februari 2006 (alleen als er zich meer dan 20 teams
aanmelden; de teams worden dan verdeeld over de twee voorrondes)
- finale basisschoolschaakkampioenschap; woensdag 15 februari 2006

Alle wedstrijden worden gespeeld in het Denksportcentrum, Venestraat 15 Zwolle (vlakbij het station; 038-4232313). Aanvang is telkens 13.00 uur, en omstreeks 16.30 uur is het afgelopen.

De halve finale van de OSBO wordt gehouden op zaterdag 11 maart 2006, de finale van de OSBO op zaterdag 1 april 2006. De landelijke finale is begin juni 2006.

4.          
De winnaar en de nummer twee van de finale van Zwolle plaatst zich voor de halve finale van het regionale kampioenschap van de OSBO. Bij een grotere deelname plaatsen zich meer teams voor de halve finale: als er meer dan 12 scholen meedoen plaatsen de beste 3 teams zich, en bij meer dan 20 scholen de eerste 4. Deze aantallen gelden per gemeente.
5.           De voorrondes dienen ervoor om het aantal teams terug te brengen naar 8 (of 10), en om de leerlingen te laten wennen aan de ‘schaaksfeer’. De teams worden dan verdeeld over poules. In principe worden teams van dezelfde school in verschillende poules geplaatst. De eerste teams van de beste scholen van het kampioenschap ‘04/’05 kunnen elkaar niet in de voorronde treffen.
De eerste teams uit een poule plaatsen zich voor de finale. Aan de finale wordt deelgenomen door 8 (of 10) teams. Deze strijden om wie zich basisschoolkampioen van Zwolle mag noemen. De samenstelling van de teams in de voorrondes is hetzelfde als in de finale.

 

Wedstrijden en stand

6.           Op een wedstrijdmiddag worden 5 wedstrijden gespeeld. De indeling geschiedt per computer middels het Zwitserse systeem.
7.          
Het eerst vermelde team heeft wit op de oneven borden (bord 1 en 3).
8.          
Een gewonnen partij levert 1 punt op, remise een ½ punt, en verlies 0 punten.
9.          
Van elke wedstrijd wordt een gedetailleerde uitslag doorgegeven (een gedetailleerde uitslag betekent: van beide teams de namen van de 4 spelers, en de onderlinge uitslagen) aan de wedstrijdleiding.
10.       
De stand is gebaseerd op het aantal behaalde punten. Indien teams een gelijk aantal punten hebben, dan wordt gekeken wie de meeste punten heeft behaald aan:
-        
bord 1, 2 en 3; is dit ook gelijk, dan wordt gekeken naar de score aan
-        
bord 1 en 2; is dit ook gelijk, dan wordt gekeken naar de score aan
-        
bord 1
11.        
De kampioen van Zwolle en omgeving krijgt de wisselbeker voor een jaar in hun bezit. Voor de eerste 3 teams in de finale zijn er bekers (voor de scholen) en medailles (voor de schakers).

De schaakregels in het kort

12.       
Er gelden de normale schaakregels. Dus onder andere: aanraken = zetten; voorzeggen van zetten = verboden.
Er wordt gespeeld zonder schaakklokken; er hoeft niet genoteerd te worden.

13.       
Er wordt vanuit gegaan dat eenieder in een redelijk tempo speelt.
Een speelronde duurt ruim 30 minuten. Als de partij na 30 minuten nog niet beslist is, dan wordt de partij beoordeeld door de wedstrijdleiding. Zij zullen de uitslag van de partij vaststellen.

Overige bepalingen

14.       
In voorkomende gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleiding.

 

Karel Schoenmaker & Jur Furda
januari 2006